Når du skal købe en ny racerbane til dig selv eller dine børn, står valget i dag mellem den gammelkendte analog racerbane eller den nye type digitale racerbane. Denne artikel beskæftiger sig med 12 volt-systemet i skala 1:32, som anvendes af bl.a. Scalextric, SCX og Slot.it. Der findes andre systemer, som typisk forhandles i legetøjsbutikker op til jul, og som efterfølgende kan være svære at få ekstraudstyr til.

Lamborghini Gallardo. Produktfoto.

Valget er ret afgørende, da man ikke kan det samme, og måske er man også afhængig af, at køre løb med andre. Her kan du læse om forskellene for at gøre dit nemmere (forhåbentligt), eller i hvert fald for at gøre dit valg mere informeret.

Analog racerbane

De kendte analog baner kører på 12 volt. Man kan frit anvende biler fra forskellige producenter, bare de kører på 12-volt-anlæg og er i samme skala. Analog-banerne anvendes ganske ofte i klubber og til løb. Det er ofte Scalextric-baner man kører på, evt. med alternativ (hjemmebygget) strømforsyning og håndspeeder. Bilerne kan være fra forskellige producenter, såsom Slot.it, Avant Slot, Scalextric eller mange andre.

De analoge biler er tit nemme at forbedre og bygge om. Banerne har altid to spor, og hver kører har sit eget spor at køre på. Man kan lægge flere baneelementer ved siden af hinanden for at udbygge til f.eks. fire spor.

Udvalget af biler til analog kørsel er enormt. Der er mange realistiske og superflotte biler i skala 1:32 at vælge mellem.

Digital racerbane

En digital racerbane giver nogle nye muligheder. Bilerne kører stadig på 12-volt, men inde i bilen sidder en microchip, der modtager signaler fra banen. De digitale biler kan ikke køre på almindelige analoge anlæg eller omvendt.

En digital bil har en kode (som kan ændres af dig), og derfor kan man køre med mere end to biler på en to-sporet bane. Et digitalt sæt fra Scalextric tillader umiddelbart op til fire biler, men man kan købe en ny strømforsyning, som tillader seks biler på én gang!

Banerne er de samme som ved analoge biler, med den undtagelse, at der findes specielle skinner, hvor man kan skifte mellem sporene. Det er ret vigtigt, hvis man skal overhale!

Bilerne kan købes med indbygget digital chip - men udvalget er ret lille. Til gengæld findes der en løse chips, der nemt monteres i analoge biler. Visse biler er endda forberedt til digital kørsel ved at indsætte en chip uden brug af loddekolbe eller andet værktøj end en lille skruetrækker.

Hvad skal man vælge?

Nissan 350Z. Produktfoto.

Den analoge bane er bedst, hvis man har tænkt at køre seriøst og ikke vil være begrænset til et mærke. Hvis man kører i en klub, skal man vælge at have en (eller flere) analoge biler. I den sammenhæng er det nok mest praktisk at have en analog bane derhjemme at øve sig på.

Den digitale bane er bedst til dig, der mest kører for sjov, og gerne vil have mulighed for masser af konkurrence og genere dine modkørere. Hvis du vil køre med biler fra andre producenter, skal du være fiks på fingeren med en loddekolbe og skruetrækker for at installere en digital chip i bilen.

Flere artikler af Carsten

Tags:, , , , ,