Det brænder i halsen

En del af Generelle Artikler | Skrevet af gusse

Begrebet halsbrand er ikke fordi det som sådan brænder i vores hals, men de fleste af os kender til den brændende fornemmelse man har i halsen. Smerten kan starte omkring brystet og gå op til halsen. Omkring en trediedel danskere har i dag halsbrand. Halsbrand er ikke som nogle tror en sygdom , men skyldes andre årsager.

Det er således at når vi spiser mad, så har vores krop har brug for at bryde det ned til brugbare næringsstoffer og vitaminer. Produktionen a mavesyre hjælper med at nedbryde fødevarer under fordøjelsen. Producere du for meget mavesyre kan det give halsbrand, ubehag i maven. Maven selv er beskyttet mod virkningerne af mavesyre. Mavens væg er beskyttet af et tykt slimlag der altså forhindre syren, som ren faktisk minder meget om saltsyre, i at bryde igennem.

Hvornår får man halsbrand

Halsbrand får man typisk efter man har indtaget et stort måltid eller f.eks alkohol som øl eller rødvin. Særlig ved juletiden , hvor den står på store mængder fedmad som flæskesteg, sylte, store mængder af snaps, øl og rødvin, så er vores mavsyrepumper på overarbejde.

En del mennesker får også halsbrand når de bøjer sig fremover eller ligger sig ned.

Maveproblemer opstår, når de beskyttende faktorer er svækket eller surhedsgraden er for høj.

Over tid kan en forhøjet mavesyre produktion resultere i et sår i foring af maven og der kan udvikles et mavesår. Også her er der fare for, at slimhinden celler degenerere og mavekræft udvikles, hvorfor dette skal tages meget alvorligt.

Hvis du har mistanke til at du har for meget mave syre, stærke smerter, lider af anoreksi, har et vægttab, kvalme eller opkastning med blod, blodig eller sort misfarvet afføring, kontakt da din egen læge for at blive undersøgt for dette.

For at forhindre at du får halsbrand er det bedste du kan gøre at skærer ned for mængden af mad. Når du spiser og mad kommer ned i din mave begynder der at komme mavesyre for at kunne opløse madne og fordøje det. Så forst og fremmest sku ned for mængden af fødevarer..

Undgå alkohol som øl og vin. Dels så øger du også mavesyre produktionen ved indtagelse af alkohol, men du får også mere væske i maven der kan stige op i spiserøret.

se flere halsbrand husråd