Fordele ved HDTV

En del af Generelle Artikler | Skrevet af Simon Konstantin

High Definition Television eller HDTV, som det populært er blevet kaldt af forbrugerne, har faktisk været eksisterende siden 1930′erne. Så hvorfor oplever markedet så pludselig en stigning i interessen for HDTV indhold?
HDTV definerer billedkvaliteten eller opløsningen af videoindholdet. Dit tv-billede består af tusindvis af prikker kaldet pixels. Pixel fra et HDTV har en styrke, der er cirka 5 gange højere end ved indholdet af det nuværende Standard Definition TV (SDTV). Derudover sendes HDTV indhold også i et digitalt format.
Indtil for et par år siden, var den tilgængelige teknologi til at registrere, sende og modtage HDTV indhold meget dyr. Medier og underholdningsindustri fandt ikke vej til den kommercielle levedygtighed, før de seneste fremskridt inden for lagerenheder kom frem, og heller ikke før komprimeringsteknikken og de mere effektive transmissionsformer blev tilgængelige. I takt med at markedet for HDTV bliver populært, er tv-selskaber også i stand til at sænke deres produktionsomkostninger som følge af stordriftsfordele. Herved kan udbyderne gøre sæt med HDTV billigere. Resultatet er, at HDTV bliver tilgængeligt inden for alle forbrugeres økonomiske rækkevidde.
Med den øgede opløsning, HDTV tilbyder, vil du hurtigt begynde at opdage og nyde de finere detaljer i dit HDTV. Du kan blandt andet se en fjern blomst, der kan have set sløret ud i SD, eller en rødme i din datters kinder fra en hjemmevideo. En smuk detalje, som du gik glip af på dit SDTV.
Når du filmer kilder med høj opløsning, såsom en klart oplyst scene, med dit High Definition kamera, vil filmen se meget klarere ud, end den film, du laver med et normalt videokamera. Herudover kan du afspille filmene perfekt på et HDTV.
HDTV har et skærmformat på 16:9, hvilket betyder, at bredden på tv’et er 16 enheder, og højden er 9 enheder. Perifere syn bruges meget mere med et bredt tv, og du får en fornemmelse af, at du er i billedet. Derudover får du en biografoplevelse hjemme i din egen afslappende stue. Et bredere billede også betyder, at du kommer til at se flere detaljer på en gang. Dette er især populært hos sportsentusiaster.
Da indholdet er fremsendt i digitalt format, er lydkvaliteten også forbedret, og de fleste HDTV er kommet med 5,1 kanal surroundsound.
I modsætning til normale fjernsyn, hvor en række tværgående linjer er skannede i én ramme og derefter sammenflettede med de andre, der er i den næste ramme, skanner HDTV gradvist billedet til rammen. Resultatet er et meget skarpere billede og mindre træthed i seernes øjne.
I takt med at flere højteknologiske digitale medier, såsom spillekonsoller og oplagring af video i høj kvalitet, bliver let tilgængelige, kan udstyr til Standard Definition meget hurtigt blive forældet - Udstyret vil ikke rumme teknologien, som kan støtte op om de nye funktioner.

Flere artikler af Simon Konstantin

Tags:, , , , ,