Jakker til mænd – dét signalerer mænd med deres jakker

Mænd holder sig overvejende til det klassiske look, når det kommer til valget af jakker. Mange af jakkerne ligner hinanden ved første øjekast, men tag ikke fejl. Når det gælder jakker til mænd, gør detaljen den store forskel. Og signalværdien er til at få øje på.

Detaljen er vigtig

Har du nogensinde gået rundt på strøget eller siddet i toget og studeret jakker? Forbavsende mange af dem ligner hinanden, og hverken kvinder eller mænd er særlig sprælske, når det kommer til den side af garderobeskabet, som rummer deres jakker og frakker. Til gengæld er der masser af betydning gemt i de små detaljer, som de fleste jakker er udstyret med.

Farver – den klassiske blå

Blå er en sikker vinder, når det drejer sig om jakker til mænd. Ikke lyseblå, ikke kongeblå, men sådan en rigtig dyb, maritim mørkeblå.

De mørke farver betegnes ofte som maskuline, og det kan være én af forklaringerne på, at så mange mænd foretrækker blå jakker. Det forklarer dog, hverken hvorfor også en del kvinder tyr til mørkeblå (og endnu flere til sort), eller hvorfor en anden meget populær farve til herrejakker er beige.

Så måske er det snarere det rolige og afdæmpede ved blå og beige, som tiltrækker mændene. I det hele taget foretrækker mænd naturlige farver, hvorfor man også ofte støder på jakker til mænd i støvede grønne nuancer.

Klare farver som orange, postkasserød eller turkis derimod er ret sjældne i gadebilledet. Derfor kan mænd ved hjælp af selv små farvede detaljer på jakken signalere, at de tør at skille sig ud fra mængden. Alene en rød lynlås på en sort jakke signalerer hurtigt ”her kommer jeg”.

Kraver, hætter og snore

Mange andre detaljer end farven spiller ind på, hvilken signalværdi jakkerne har. Nogle jakker til mænd er f.eks. udstyret med flere kraver oven på hinanden, den ene eventuelt i en anden farve end resten af jakken.

Dette giver en lag-på-lag-effekt, som signalerer handlekraft og et aktivt liv, idet jakken får et uniformspræg, som man kender fra f.eks. brandmandsudstyret. Også sejlerjakker, skijakker og kraftlige vindjakker har effekten, som sættes i forbindelse med at holde elementernes rasen – vind, vand og ild – væk fra kroppen.

Også måden, jakken lukkes på, er afgørende. Afhængigt af jakken i øvrigt virker en enkelt lynlås afslappet og uformelt, mens knapper giver et mere formelt businesslook – særligt hvis jakken har en smule længde. Endelig giver en kombination af lynlås og knapper et sporty udtryk, som man forbinder med et aktivt udendørsliv. Et drenget look opnår man f.eks. med en hætte og snore i jakken.

Slids, rib eller elastisk

Hvis du vil vide, hvilken type mand du står overfor, skal du kigge på, hvordan hans jakke slutter forneden. Ender hans jakke i en slids på midten, kan du være sikker på, at han enten gør meget op i mode, er en smule gammeldags (og derfor ikke bange for at ligne en ”herre” – uden hat ganske vist) eller forretningsmand. Ender jakken derimod i en bred rib, er han over 50 (og var ung dengang, den slags var på mode), mens elastiske snore på jakker til mænd er et signal om, at her har vi en familiemand, der er praktisk anlagt og ikke bleg for at hente børn i daginstitutionen iført cykelhjelm. Rundes jakken af med en kraftig syning har vi igen at gøre med en af de sporty jakker til mænd, som signalerer aktiv og robust maskulinitet. Få mere inspiration hos REDGREEN.