Det er nok en drengedrøm. Da jeg var en ung purk på de der 8-10 år, var en dampmaskine utroligt fascinerende og uopnåeligt.

Kedlen blev fyldt trekvart op med vand, sprittabletten blev lagt i brændeskuffen, forsigtigt frem med en tændstik, stryg den og lad flammen slikke sulten på den hvide sprittablet indtil den langsomt begyndte at brænde. Ventetiden. Om lidt begynder det at syde fra kedlen. Igennem glasset ser jeg boblerne. Vandet koger. Dampen begynder at hvæse fra stemplet og cylinderen. Et forsigtigt skub til svinghjulet. En omgang. To omgange. Øv, den var ikke helt klar. Damptrykket stiger. En gang til, nu kører maskinen. Svinghjulet accelererer og maskinen tøffer derudaf, som vi alle kender det fra damplokomotiverne i gamle film.

Her 30 år efter kan jeg stadig huske, hvor fedt det var at få Henriks dampmaskine til at køre. Jeg nåede aldrig selv at købe én dengang. I dag er situationen en anden. Jeg har min egen webshop med hobbyvarer. Her sælger jeg også dampmaskiner, og ja, jeg købte også én til mig selv :-)

Det er præcist så fedt at køre med dampmaskinen, som jeg havde huskede det. Min egen maskine er en lille dampmaskine fra Wilesco. Modellen hedder Wilesco D 6. Den er ikke særlig stærk, og den kan kun trække et enkelt stykke værktøj - en dag køber jeg en større maskine! Men lige nu er den friske D 6 helt perfekt. Maskinen er nem at få i gang og kører ret længe på 1½ sprittablet. Jeg bruger kun demineraliseret vand, så der er ingen problemer med kalk. Det er rart.

Jeg er rigtig godt tilfreds med det finish, som Wilesco er garant for. Maskinen er rigtig flot med den blankpolerede kedel. Rørføring og cylinder passer bare perfekt. Det er altså lækkert. Jeg glæder mig til den næste dampmaskine, jeg skal have. Den skal have dobbeltvirkende cylinder, så den kan trække mere. Måske bliver det en D 10 eller en D 14. Det må tiden vise.

Men jeg vil have en dampmaskine - mere…

Min webshop hedder OnkelCarsten.dk - og du kan købe dampmaskiner fra Wilesco der, samt tilbehør og reservedele.

 

 

Flere artikler af Carsten

Tags:, , ,