Der gælder klare regler for køre hviletid uanset om man køre lastbil eller bus. Disse hviletider er i høj grad lavet for at sikre gode arbejdsforhold for chaufførerne og for at holde en høj trafiksikkerhed.

Trætte og ufokuserede chauffører i lastbiler eller busser kan skabe stor skade i trafikken og rammer hårdt, med deres store tyngde.

Denne artikel vil se nærmere på hvilke bøder du kan risikere at løbe ind i som chauffør, hvis du vælger at ignorere disse. Det kan forhåbentlig appellere til at alle chauffører vælger at respektere reglerne. Både for andres og deres egen skyld.

Hvad koster køre hviletid bøder?

Der gælder klare og præcise regler når det kommer til køre hviletid og det er afgørende du får overholdt disse som chauffør.

Gør du ikke det kan det medføre væsentlige bøder til dig selv og den virksomhed du repræsenterer. Det er tilmed muligt at miste kørekortet, hvis du ikke overholder din køre hviletid, som reglerne foreskriver.

Vi vil her se lidt nærmere på hvilke størrelser som køre hviletid bøderne ligger på. Det generelle system er således, at det kommer 100 kr. for hver procent du overtræder reglerne. Dette beløb er 200 kr. for transportvirksomheden.

Det betyder at overskrider du med 10 %, så vil det koste dig 1.000 kr. og virksomheden 2.000 kr. Når først disse køre hviletider bliver overskredet er det typisk på rigtig mange procent, i særdeleshed hvis det er bevidst.

Bødereglerne har dog den detalje, at bøden mindst vil blive på henholdsvis 500 og 1.000 kr. Det er altså dyrt bare at overskride din køre hviletid med bare 1 %.

Førerretten bliver frakendt betinget, hvis du overskrider køre -og hviletidsreglerne med mere end 30 %. Vi kender de 30 % godt fra hastighedsoverskridelserne, men når det gælder hviletider er straffen altså markant hårdere.

Der findes ligeledes overtrædelser og straf for selve kontrolapparat forordningen, ligesom manipulation med lastbilens data medfører at du mister dit kørekort, ubetinget.

De stramme regler inden for køre hviletid gør altså de skal overholdes, medmindre du ønsker store bøder eller at miste din førerret.

 

 

Flere artikler af Kmurer

Tags:, , ,