Projektstyring med 7 forskellige projektledere

Der er nogle grundlæggende træk i de fleste projektledere, som karakteriserer udfaldet af de projekter, som bliver afleveret. De succesfulde projektledere er typisk:

 1. Gode til at sætte retningen. Projektledere med denne egenskab sørger for at deres teammedlemmer bliver i stand til at samarbejde bedre, afleverer vigtige resultater hurtigere og endda på en mere kosteffektiv måde samtidig.
 2. Tilpasningsdygtige. Gode projektledere respekterer andres meninger og holdninger, selvom han eller hun ikke nødvendigvis er enig i dem. Samtidig må projektlederen være i stand til at formidle en samlet fælles forståelse og holdning for hele sit team, der støtter op om projektets formål.
 3. Detaljeorientering. Projektledere med sans for detaljer husker at få styr på de små ting, der samtidig gør en kæmpe forskel ved deadlines. Proaktive projektledere får flere projekter i hus til deadline.
 4. Uddelegering af opgaver. Når mængden af projektopgaver er stor, træder de gode projektledere et skridt tilbage og sørger for at lade deres team komme til opgaverne, fordi han eller hun ved, at det simpelthen ikke er muligt at udføre alle opgaver til 100% perfektion.
 5. Planlægger. Hvis ikke projektlederen beskæftiger sig med planlægning af sine ressourcer og tid, er det ikke et effektivt projekt i længden.
 6. Tænker ud af boxen. Stor kreativitet og evne til at bruge den, har reddet mange projekter fra at kuldsejle. Heldigvis er mange projektledere i stand til at se på tingene fra en helt ny vinkel.
 7. Giver aldrig op. Hvordan skulle man ellers vinde??

Efter denne gennemgang af grundtræk hos en effektiv og succesrig projektleder, kan vi nu dele projektledere op i 7 forskellige typer:

 • Micro Manager. Ingen detaljer er for små til denne type projektleder, der altid har helt styr på, hvad hans projektmedarbejdere arbejder med og på. Denne projektledertype er klart en perfektionist - her kan du forvente hyppige statusmøder og team møder.
 • Over-performeren. Denne projektleder ønsker at gøre jobbet så godt som det overhovedet kan gøres. “Godt nok” er ikke bare “godt nok” for denne projektleder, der søger innovation frem for alt!
 • Superhelten. Uanset hvad der sker - nedskårede budgetter eller manglende opbakning fra ledelsen, så er superhelten klar til at redde sit projekt og sine projektdeltagere.
 • Strategen. Denne projektleder har allerede planlagt hvert et skridt i projektets plan som en anden skakspiller. Han har allerede vedtaget hver enkelt projektdeltagers rolle i hele projektet.
 • Macro manageren. Forvent at du selv skal være med til at bestemme dine arbejdsopgaver med denne projektleder. Så længe projektet er på rette vej, er projektlederen glad.
 • Generalen. Stærk udstråling og gode lederegenskaber. Forventer opgaver løst til tiden og på en bestemt måde (hans/hendes måde).
 • Mentoren. Selvudvikling og coaching er nøgleordene her for hver eneste projektmedarbejder til denne projektleder, der står klar med svar.

Uanset hvem du er, eller hvordan du håndterer styringen af dine projekter, kan du sikkert genkende dig selv i en eller flere typer. Mange projektledere har en fremherskende type de ligner, men  træk fra de andre kan også være til stede. Fx ses Micro Manageren og Over-performeren ofte i én og samme projektleder, hvilket kan gøre innovationsprocessen til en noget tung oplevelse.

Omvendt kan du også langt nemmere vide, hvad du skal være opmærksom på i dit næste projekt!

JobMatchProfile har de mest avancerede Human Resources værktøjer på markedet.