Slankepiller har fået et dårlig rygte i medierne. Så sent som for et par dage siden var der en artikel i Ekstrabladet om farlige slankepiller i omløb på nettet. Det drejede sig om slankepiller indeholdende koffein især, men tidligere har populære slankepiller som Reductil og Letigen som blev taget af markedet efter ellers at have solgt virkelig godt. Problemet med mange slankepiller er at de som er effektive ofte også har en del bivirkninger og piller med færre bivirkninger er ikke særlig effektive.

De slankepiller som er på recept er ofte med stoffet efedrin, som er en potent stimulant med en termogenisk effekt. Disse slankepiller virker meget effektivt, men er derfor også forbundet med en del bivirkninger som kan være ligefrem livsfarlige hos de forkerte personer - blandt andet folk med hjerteproblemer som ofte ikke er afklarede. Når læger alligevel vælger at ordinere dem er det fordi de mener at bivirkningerne er mindre farlige end risikoen fx ved svær overvægt. Slankepiller ordineres normalt kun til folk med over 30 i BMI hvor man skønner at følgerne af overvægten fx højt blodtryk og diabetes er væsentlig værre end risikoen der er forbundet med medicinen.

Naturlige slankepiller som Zotrim kan være et udmærket alternativ omend mindre potent. Lige præcis Zotrim er testet over en længere periode på University of Liverpool og må derfor antages at være ‘the real deal’. I hvert fald viste den videnskabelige undersøgelse et klart større væggtab hos forsøgsgruppen end hos gruppen der ikke tog Zotrim.

Der er også slankepiller som Xenical og Alli som er et alternativ til de efedrin indeholdende slankepiller. Disse to bruger et stof der hedder Orlistat som virker fedtblokerende i tarmen, men som altså ikke har en termogenisk eller appetit påvirkende effekt. Resultaterne er dog ikke lige så effektive, men har langt færre bivirkninger - oftest i form af mavebesvær.

Flere artikler af EH