Forskellige typer af håndtag

En del af Bolig | Skrevet af akn78

Dørhåndtag skal bruges mange forskellige steder. Derfor er der også lavet mange forskellige typer af håndtag, der kan passe til de forskellige placeringer. Det betyder også, at der er flere ting du bør tænke på når du vælger håndtag.

Når du skal vælge et dørhåndtag til en yderdør er det første du bør tænke på dørhåndtagets holdbarhed. Udendørs håndtag bliver udover slid, som alle håndtag nu gør, også udsat for alverdens vind og vejr. Derfor er der mange der vælger at have udendørs håndtag af stål. Der findes dog også andre muligheder, som f.eks. smedejern eller bronze. Men hvad end du gør, så sørg for at du anskaffer dig et håndtag, der ikke ruster! Aluminium har derfor vundet mere og mere indpas til yderdøre her de sidste år.

Antikke køkkengreb fra kokkengreb.dk er et mere klassisk valg end stål, og man finder dem ofte i ældre huse. Et smedejernshåndtag lavet med håndkraft kan være rigt udsmykket, og kan være en flot detalje til døren. Gamle, flot dekorerede håndtag kan også fås i bronze. De vil naturligvis være dyrere, men kan også være rigtig flotte. De fleste i dag vil dog vælge rustfrit stål eller aluminium, da de håndtag er stærkere og kan holde langt bedre. De kan dog også fås i forskellige størrelser og udformninger, så de kan stadig være dekorerende.

Messing var især populært omkring det 18. og 19. århundrede. De rigtig flotte messinghåndtag ligner næsten guld. Selvom der er kommet mange andre materialer er messing stadig et populært valg til håndtag. Håndtag af træ blev rigt anvendelige i slutning af 1800-tallet. De kan være utroligt smukt dekorerede. De bruges også meget i dag til især skabslåger, møbler mv., og er ofte lavet af bøg eller eg, da det er stærke, holdbare materialer.

I 1930’erne begyndte man at lave håndtag af bakelit, det første industrielt fremstillede plastikstof. De bliver ikke anvendt så meget mere, men i huse fra 1930’erne kan man stadig finde dem, og ellers bør der også kunne købes nogle stykker rundt omkring, især på nettet. Bakelithåndtagene blev dog senere erstattet af billigere plastikhåndtag, og senere rustfrit stål. Disse er også meget almindelige i dag.

Dørhåndtag til indvendige døre er noget nemmere at finde, da man ikke skal tage hensyn til vejret. De er derfor også noget billigere i anskaffelse end udendørs håndtagene.