Ved du, hvordan træpiller fremstilles? Læs mere her

De fleste af os ved, at træpiller er et yderst miljøvenligt biobrændsel, men ved du egentlig, hvordan træpillerne fremstilles? Det vil vi kortlægge i denne artikel, så når du er færdig med at læse, vil du være rig på ny viden.

Kort om træpiller

Efterspørgslen har været enorm de sidste par år, og for at følge med bestillingerne må Danmarks største producent, Dansk Landbrugs Growareselskab, også kendt som DLG, samarbejde med leverandører fra en del andre lande, herunder Tyskland og Polen.

Træpiller består egentlig af genbrugsmaterialer fra møbelindustrien i form af træspåner, men hvordan bliver de så til de træpiller, vi glædeligt fyrer hjemmet op med og som gør, at vi kan være i stand til at spare mindre formuer på varmeregningerne?

Sådan fremstilles træpiller

Fremstillingen og produktionen af træpiller forløber sig over fire trin; tørring, findeling, presning og afkøling.

Tørring: Første skridt mod det færdige produkt er tørring. Tørringen har til formål at bringe vandindholdet i træspånerne helt i bund, så de bliver hensigtsmæssige at fyre hjemmet op med.

Findeling: Når træspånerne er blevet tørret, og vandindholdet er reduceret, er det tid til findelingen, som foregår i en hammermølle. Formålet med findelingen er at sortere de ubrugelige træspåner fra, så det kun er de bedste og mest anvendelige, der er tilbage.

Presning: Når de ubrugelige træspåner er sorteret fra, er det tid til presningen, som har til formål at udskille de stoffer, der er uhensigtsmæssige at fyre hjemmet op med, som fx harpiks, der fungerer som et bindeled. Dette gøres ved, at spånerne tilføres damp, så man kan komme videre i processen.

Afkøling: Sidste skridt mod det endelige produkt er afkøling, som gør, at de færdige træpiller får den helt rigtige hårdhed, som giver bedst forbrændingsevne, hvilket er ideelt, når det er det, formålet med det hele er. Under presningen har træpillerne en temperatur på mellem 90 og 100 grader, hvorfor det ydermere kan være nødvendigt at køle dem ned, inden det endelig produkt pakkes og distribueres ud til forhandlerne.

En af grundene til at DLG er landets førende forhandler er, at de har kvalitetskontrol, som sikrer, at det endelige produkt lever op til de ønskede standarder inden for kvaliteten. Med andre ord er du garanteret kvalitet for alle pengene, når du køber dine træpiller hos DLG.

Det var alt for denne gang – vi håber, at du er blevet klogere på, hvordan hele processen foregår.