Forskellige parfumer til forskellige lejligheder

Hvad er forskellen på eau de toilette og parfum, og hvorfor er den ene dyrere end den anden? Hvilken duft skal man bruge til hverdag, og hvad bør man holde sig fra?
Hvis du interesserer dig for dufte, kan du få inspiration og hjælp til det rigtige parfumevalg til hverdage og festlige lejligheder i understående artikel!

Eau de parfum vs. eau de toilette

Ud over prisen, er der stor forskel på om du køber din parfume som en eau de toilette eller eau de parfum. Selvom parfumen er den samme, så er intensiteten forskellig, og derfor kan det virke som forskellige dufte. Men hvorfor er der egentlig forskel?

Når en traditionel fransk parfume bliver produceret, bliver der både brugt alkohol, opløsningsmiddel og olier. Hvilken type de enkelte dufte er, kommer an på koncentrationen af aromatiske forbindelser i opløsningsmidlet. Hvis parfumen har en høj koncentration på 15-20 %, er der tale om en eau de parfum, og duften holder længe. Har duften dog en lavere koncentration på 8-15 %, er der tale om en eau de toilette. Der kan altså være stor forskel på koncentrationen i de to parfumetyper, og det har en afgørende betydning for selve duften.

Skal du i skole eller på job, er det ikke nødvendigt at dufte kraftigt af parfume. Hvis duften ikke er mild, kan det nemlig hurtigt blive irriterende for de omkringværende. Husk, at man hurtigt kan miste fornemmelsen for, hvor meget man egentlig dufter af parfume, hvis man har brugt den samme parfume i længere tid. Til hverdag vil det derfor være nok, at bruge eau de toilette – hvilket ligeledes er den mest populære form for parfume på markedet. Langt de fleste vælger at købe deres duft som en eau de toilette, fordi den både er til at betale, og fordi duften holder i omtrent tre timer, hvilket er relativt lang tid for en duft. Har du en eau de parfum stående på hylden, er det anbefalet er du enten bruger den i mindre doser til hverdag, eller nøjes med at bruge den til festlige lejligheder. En eau de parfum er perfekt til aften og fest, da duften er kraftigere og holder længere end en eau de toilette.

De helt rigtigt duftnoter:

Der finder omtrent 2500 forskellige duftnoter, og en enkel parfume kan bestå af op til 300 af disse. Sammensætningen af duftstofferne, er afgørende for hvilke personer parfumen henvender sig til. I mange herreparfumer kan man eksempelvis finde træagtige noter, som gør parfumen kraftig og mørk. Denne parfume passer derfor godt til manden, som sidder på kontor eller den kan bruges til festlige lejligheder. Det samme kan man sige om parfumer til kvinder. Milde og friske duftnoter, som citrus er gode til hverdagen, hvorimod kraftige og søde parfumer er bedre til festlige arrangementer eller en aften i byen.

Når du skal købe en ny parfume, er det altså vigtigt at du ser på hvordan parfumen dufter, og hvilken lejlighed duften ville passe til. Derudover skal du også se på hvilken parfumetype du skal købe duften i. Køb en eau de toilette, hvis duften skal bruges til hverdag, og køb eau de parfum hvis det er en parfume som skal give et stærkt indtryk og holde længe.