Da internettet fik navn

I dag er det vigtigt at vælge et godt domænenavn, hvis du vil lægges mærke til på internettet – og det uanset om du har eget firma eller en personlig blog eller website. Men internettet har ikke altid bestået af domænenavne – engang havde websites bare et tal i stedet for et domænenavn. Forestil dig hvis dit site bare hed http://www.146645224.dk!

Hvornår blev det første domæne egentlig registreret?

I internettets spæde start tilbage i 1980’erne var der endnu ingen domænenavne men i stedet tal. Der var så få websider registreret på nettet, at det ikke var nødvendigt med domænenavne endnu – og derfor fik websider bare tildelt et nummer i stedet for et navn. Internettet begyndte dog så småt at vokse, og i 1983 blev domænenavne introduceret i stedet for tal.  I november 1987 var der registreret 100 domæner – heraf den amerikanske side symbolics.com, der var det første ”.com”-domæne, der blev registreret – det skete i marts 1985. I dag er der registreret over 100 mio. domæner, så når man skal registrere sit eget domæne, er det vigtigere end nogensinde at finde på et godt og catchy domænenavn, som folk husker!

Værd at tænke over når man vælger domænenavn

Et tip, der går helt tilbage til da de første domæner blev registreret, er at gøre domænenavnet så kort og enkelt som muligt . HP var de første til at finde på et 2-bogstavs-domænenavn – domænet blev registreret i 1986 og er stadig i dag et godt domænenavn, især fordi det er let at huske. I dag er de fleste domæner registreret med en ”.com”-endelse – det var den første endelse, der blev introduceret, og den bliver ved med at være den mest populære. Der er dog kommet mange nye endelser til, og det kan ofte godt betale sig at registrere domænenavnet med en anden endelse end ”.com” (f.eks. ”.biz”, ”.net” eller ”.org”), da disse tit er billigere. Man kan overveje at være rigtig kreativ, når man finder på et domænenavn, men man skal stadig huske på, at hvis man vil have et langtidsholdbart domænenavn, skal man vælge noget, der er tilpas enkelt til at folk bliver ved med at huske det – også 5-10 år frem i tiden.