Ressourcestyring der vil noget

Ressourcestyring i danske virksomheder er ved at blive en cirkuskunst på linje med elefanttræning og hundeopvisning. At få alle ender til at mødes, så alle får noget ud af det, og virksomhedens bundlinje samtidig lukrerer på det, er noget som kan give den mest gråhårede dame endnu flere grå hår - med flere nye, der kommer til.

Ressourcestyring er svært

I danske virksomheder bruges der indtil flere værktøjer til ressourcestyring, som skal sikre, at virksomhedens medarbejdertid udnyttes optimalt. Dette kræver, at medarbejderne selv er gode til at tidsestimere deres opgaver og projekter - og ikke mindst, at ressourcekoordinatoren eller lederen i organisationen er i stand til at følge op på de planer, der lægges. Ofte er det det sidste, som volder virksomheder store problemer, fordi der mange gange kommer ildebrande ind fra siden. Ildebrande er ting, der skal løses HER OG NU - men som i virkeligheden tager fokus og tid væk fra de vitale aktiviteter, der er mere indbringende. Derfor må tilsidesætningen og forrykkelsen af opgaver nødvendigvis være den mest besværlige - og ikke mindst tidskrævende - opgave i moderne virksomheder.

Moderne værktøjer - eller Excel?

For mange organisationer, herunder de offentlige, er ressourcekoordinering og styring af medarbejdernes tid en central parameter for, hvilke resultater der nåes og hvor mange opgaver, der kommer i mål til tiden. Opfølgningsopgaven kan være stor og tidskrævende, ligesom planlægningen, der også gerne tager sin del af tiden, ligegyldigt om man bruger Excel eller har et af de moderne værktøjer til ressourcestyring til rådighed. I de fleste virksomheder er opgaven uddelegeret til den nærmeste afdelingsleder eller en decideret ressourcekoordinator, der sidder med indtil flere vinduer åbne på sin pc-skærm, og forsøger at holde ferieplaner, Excel-ark og rådata nogenlunde adskilt og opdaterede på samme tid.